Çalışma hayatında iş yemeklerinin ayrı bir yeri vardır. Eğer bu yemekleri sadece sosyalleşme ortamı olarak görürseniz yanılırsınız ve belki de kariyerinizi etkileyebilecek bir çok fırsatı da kaçırmış olursunuz. Çalışma hayatınızın hangi evresinde olursanız olun, ister yemeği düzenleyen ister katılımcı olun farklı restaurant atmosferlerine uyumlu olmak, menü seçeneklerine yakın olmak, şarap vb. içki kültürünü biliyor olmak her zaman size rahatlık ve güven sağlar.
Çalışma hayatımın ilk yıllarında katıldığım iş yemekleri benim için işin dışında hoşça zaman geçireceğimiz ortamlardı. Ancak ilk bir kaç yemek sonrasında fark ettim ki konuşulanların neredeyse %80’i ya direkt iş konusuydu ya da sonunda iş ile ilişkilendiriliyordu. O zaman anladım ki iş yemeklerine de bir iş toplantısı gibi hazırlanılması gerekiyordu… Doğal olarak genellikle iş yemeklerinde önceden anons edilen bir gündem olmaz. Fakat yemeği düzenleyenin kendine göre, çoğunlukla açıklanmayan, her zaman bir gündemi vardır. Bu durumda siz her yemek öncesi;
* olası gündemi düşünecek ve hazırlanacaksınız
* kendi gündeminizi belirleyeceksiniz
* vermek istediğiniz ana mesajı netleştireceksiniz
* ve yemekte konuşulacaklar için kendi planınızı yapacaksınız…
İş yemeklerini kategorize edersek;
Yönetici – Çalışan yemeği: Rapor ettiğiniz yöneticinizle bire bir yemek ilişkilerinize bağlı olarak sıradan bir yemek gibi gelebilir. Ancak bire bir yenen iş yemekleri her zaman ciddiye alınması gereken yemeklerdir. Siz yine de yukarıdaki hazırlıklarınızı yapın…
Yönetici – Ekip yemeği: İşte kendinizi göstermeniz için önemli bir fırsat… Yöneticiniz sizin ekibinizle yemek yerken onların motivasyon seviyelerini, sizinle olan ilişkilerini, iklimi, işe odaklanma seviyelerini anlamaya çalışacaktır. Bunların sonunda da sizin nasıl bir yönetim sergiliyor olduğunuz konusunda kanaat edinecektir. Ekibinizdeki kişiler de sizin yöneticinizle olan ilişki ve güven seviyesini anlamaya çalışacaklardır…
Ekip yemeği: Ekip yemeği için restaurant / mekan seçimi çok önemlidir. Ekip üyeleri için Şirketinizin ve sizin ekibe ne kadar önem verdiğinizin bir göstergesidir seçeceğiniz rest / mekan… Özellikle bir başarıyı kutlamak için bir araya geliniyorsa… Yanlış bir seçimde motivasyonu artırmak için yapılan girişim tam bir kabusa dönüşebilir! Eğlenceli bir ekip yemeği için Jash Restaurant Cihangir; www.jashistanbul.com ve Meksika mutfağının neşeli temsilcisi Ranchero Nişantaşı’nı ; ranchero.com.tr tavsiye edebilirim.
Yönetim Kurulu Yemeği: İstanbul bu konuda gerek mutfak gerekse de atmosfer bakımından çok fazla seçenek sunar. YK nın özellikleri dikkate alınarak (formal veya casual) bir seçim yapılmalıdır. The St. Regis Hotel’in şefiyle ünlü Spago Restaurant’ını; www.spago.thestregisistanbul.com ve artık klasik haline gelmiş, şahane boğaz manzarası olan Vogue Restaurant’ı; www.voguerestaurant.com önerebilirim.
Bir de yıllık yapılan şirket toplantıları vardır… bu toplantılar ayrı bir yazı konusu olur 🙂
Bütün bu yemekli toplantılarda aşağıdaki davranış prensiplerine dikkat edin.
* Zaman. Buluşma yerine / restauranta zamanında gidin. Hatta mümkünse önceden gidin. Daha önce hiç gitmediğiniz bir yer ise önceden giderek ortamı görür kendinizi hazırlarsınız. Masaya önceden oturmamaya, diğer katılımcıların da gelmesini beklemeye dikkat edin.
* Oturma düzeni. Masada oturma düzeni yemeğe davet yapan kişi tarafından yapılır. Kimin kimin yanında, karşısında oturacağı önemlidir.
* Menü. Menü seçerken hafif, yemesi kolay tercihler yapın. Yemekteki sohbetin akışı içinde sürekli yemeğinize odaklanmak durumunda kalırsanız gündemi kaçırabilirsiniz.
* Şarap vb içki. Şarap vb içki için ama kontrollü olmaya dikkat edin. Bu konu hassastır. İlerleyen saatlerde içkinin ve ortamın etkisiyle sonradan pişman olacağınız söylemlerden kaçının.
* Kıyafet. Kıyafet kurallarına uyun. Kıyafet kuralı belirtilmemişse yine de şık olmaya özen gösterin.
* Aktif olun. Sohbete katılmaya çalışın. Konuşulan konunun farklı boyutlarını ortaya koyun. Hobilerinizden söz edin.
* Davranış. Erken ayrılma durumunda iseniz olabildiği kadar önceden hatta yemek öncesi yöneticinizi bilgilendirin. Yemekte hoş olmayan bir sorun olduğu algısının doğmamasına dikkat edin.
Yaşam tarzınızda yapacağınız entellektüel gelişmeler iş yemeklerindeki performansınıza da çok olumlu katkı sağlayacaktır. Bu yazı serimize restaurant seçimi, menü ve şarap seçimi gibi konularla devam edeceğiz…