İş hayatı

İletişimde İlk Mesaj; Dış Görünüşünüz…

 

Bugünün iş dünyasında kıyafet konusunda kafalar oldukça karışık. Yıllar önce erkekler için takım elbise kravat, kadınlar içinse döpiyes, tayyör gibi iş kıyafetleri dışında akla başka bir kıyafet gelmiyordu. Oysa şimdi öyle mi? Neyse biraz sonra nerede nasıl bir kıyafet giyilmesi gerektiği konusuna döneceğiz. Ancak kıyafet konusunda herkesin kabul ettiği bir gerçek var ki o da dış görünüşün karşımızdaki kişi ya da kişileri etkilemede hala önemli bir faktör olduğu… 

  • Dış Görünüş neden önemli?

Fotoğraftaki gibi bir pastanın görünüşünden onun içindekileri tahmin ediyor, lezzeti konusunda bir fikir yürütüyoruz değil mi? Kıyafet ya da dış görünüş de aynen böyledir… İlk görüşte karşımızdaki kişi hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olur. Günümüzde takım elbise kravatlı iş görüşmesi / toplantılardan tişört – jean giyilen iş görüşmesi / toplantılara kadar geniş bir yelpaze var. Pekiyi… doğrusu ne? Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için ne yapmak gerek?

  • Görüşme yapacağım kişi veya kurumun kültürü neden önemli?

Bankacılar, avukatlar ya da kamu / devlet kurumlarıyla yapacağınız toplantılara tişört – jean tarzı bir kıyafetle gitmiyor olmanız önemli. Böyle bir kıyafetle belki bir reklam, medya ajansı toplantısına giderseniz yadırganmazsınız… Buradaki kritik mesele sizin görüşme yapacağınız kişi / kişiler ya da kurum hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzla ilgilidir.  

Bunun için biraz pratik araştırma yapmanız yeterlidir. Örneğin görüşme yapacağınız kişinin sosyal medyadaki fotoğraflarına bakarak o kişinin giyim tarzı hakkında  fikir sahibi olabilirsiniz. Tabii iş ortamındaki fotoğraflarına bakarak :)) aksi halde yine bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. 

Diğer pratik bir yol da toplantı öncesi görüşeceğiniz iş yerinin resepsiyonunu arayarak, bir görüşme yapacağınızı, şirket çalışanlarının ne tür kıyafet giydiklerini, takım elbise, serbest iş kıyafeti veya tişört – jean gibi, öğrenmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hatta bir adım daha ileriye giderek görüşmenizden bir kaç gün önce şirkete gelerek dışarıdan gözlem yapar (Cuma günü olmamasına dikkat!), çalışanların kıyafet kültürünü öğrenebilirsiniz.

  • Kıyafet seçimi bireysel midir?

İlk anda herkesin kıyafeti konusunda kendisinin karar vereceği açıktır.  Kıyafet seçiminde önemli bir faktör de şirketinizi temsilen yöneticinizle birlikte katılacağınız toplantıya nasıl bir kıyafetle katılacağınızdır… Çalışma hayatımda böyle durumlarla çok karşılaştım. İşlerin yoğunluğundan yöneticinizle önceden konuşamadığınız durumlar olabiliyor. Üst yöneticinizin kravatlı formal bir kıyafet giyerek katıldığı toplantıya siz spor bir kıyafet katılırsanız ve üstelik diğer katılımcılar da formal giysiler içindeyse siz kendinizi kötü hissedebilirsiniz ve bu toplantı performansınıza kesinlikle yansır. Ben bunun gibi riskli durumları önlemek için her zaman ofisimde koyu renkli yedek bir ceket, kravat bulundurdum, çok da faydasını gördüm 🙂

  • İş ve sosyal toplantılarda nasıl giyinelim?

Şirketlerde çalışma saatleri dışında yapılacak sosyal toplantılar (akşam yemekleri, hafta sonu toplantıları vb) için düzenleyen tarafından eşli ya da eşsiz olacağı ve katılanların giyilmesi beklenen kıyafet tarzı kesinlikle belirtilmelidir. Aksi durumda oluşacak kaos toplantı amacının önüne geçebilir…

İş hayatı ve sosyal yaşamda kadın ve erkek için kullanılan kıyafet tanımları;

    • Formal dress (resmi iş kıyafeti)
    • Business casual (serbest iş kıyafeti)
    • Smart casual (şık serbest kıyafet)
    • Casual dress (serbest kıyafet)

Çok basit gibi görünen ancak herkesi ilgilendiren bir konu… Zaman içinde deneyim kazanıyorsunuz ama sizin de kafanızın karıştığı, zor durumda kaldığınız anlar olmadı mı?

Join The Discussion