Çoğu zaman yeni bir ürün ya da hizmet gördüğümüz zaman “bu benim fikrimdi, üç yıl önce söylemiştim… bak şimdi başkaları yapmış…” dediğimiz olmuyor mu? Evet, gerçekten milyon dolar değerinde fikirleriniz olabilir ancak bugün için hepsi bu kadar! Bu değerli fikirleri nasıl paraya çevirebilirsiniz? Yaratıcı fikirlere sahip olmak yanında onları hayata geçirmek de en az onlar kadar önemlidir. Fikirlerimize sahip çıkmak için neler neler yapmalıyız? Mike Michalowicz “Cash in on Your Million Dollar Idea” başlıklı makalesinde başarının yolunu şöyle çiziyor:
1. Fikrinizi hemen bir yere yazarak not etmelisiniz. Belki de kaç kere gece yatarken aklınıza gelen bir fikir sabah kalktığınızda uçup gitmiştir… kendinize güvenli bir not defteri oluşturun ve fikirlerinizi burada saklayın.
2. Üzerinde çalışmaya değer bulduğunuz bir fikrin artıları (pros) ve eksilerini (cons) yazın. Bu fikri başarıya ulaştıracak faktörler nelerdir? Ya da olumsuz etkileyecek faktörler… hepsini listeleyin.
3. Hedef kitlenizi belirleyin. Üreteceğiniz ürün / hizmeti satın alacaklar kimlerdir, tanımlayın. Küçük araştırmalar yaparak böyle bir pazar olup olmadığını varsa büyüklüğünü anlamaya çalışın.
4. Fikrinizin nasıl bir probleme çözüm olacağını ortaya koymaya çalışın. Bütün başarılı işler kesinlikle bir problemi çözerek bu başarıya ulaşmışlardır. Örneğin Uber, taksi çağırmadaki problemleri ortadan kaldırmış ve taksi rezervasyon sistemini getirmiştir.
5. Kendinize bir iş ortağı bulmaya çalışın. Değerli fikrinizi paylaşmak istemiyor olabilirsiniz ancak belki de fikriniz doğru bir ortakla başarıya ulaşacaktır. Doğru bir ortak size destek olur, başlangıç yatırımlarınıza ortak olur.
6. Sermayeyi nereden bulacağız? Bir şekilde yeni işiniz için gerekli sermayeyi bulacaksınız. Eğer bir kenarda kendi paranız yoksa, arkadaşınızdan veya bir bankadan kredi alarak hedeflerinize ulaşacaksınız. Sadece işe başlamadan önünüzdeki olası riskleri gözardı etmemelisiniz.
7. Projenizle ilgili bir finansal model oluşturmalısınız. Yatırımcıları etkileyebilmek için projenin finansal performansını, karlılığını, yatırımınızın ne kadar zamanda geri döneceğini ortaya koymanız gerekir. Bütün bunlarla yatırımcınıza güven verebilirsiniz. Günümüzde artık ülkemizde de farklı finansal kaynaklara ulaşmak mümkün… Melek Yatırımcı Grupları veya Avrupa Birliği Fonları gibi kaynaklar hayallerinizin gerçekleşmesini sağlayabilir.
8. Bu aşamada ürün yada servisin test edilmesi çok önemlidir. Ürününüzün bir prototipini yaparak test edin. Projeniz hizmet sektöründeyse de yine hedef tüketicilerinizle bir test yapın. Alacağınız geri bildirimlerle gerekli düzenlemeleri yapın.
9. Veee işte uygulama zamanı. Bu aşamada esnek olmaya kendinizi hazırlayın. Ürün ya da hizmetiniz ilk başladığınızdan farklı olabilir. Pazarın sizden ne istediğine kulak verin ve gerekli değişiklikleri yapın.
10. Ürün ya da hizmetinizle ilgili patent alın ve/veya markanızı tescil ettirin… ve artık işinizin olumlu taraflarına odaklanın. Başarı yolunda birçok kişi fikrinizi ve işinizi farklı nedenlerle eleştirecektir. Siz artık bir iş insanısınız ve işinize odaklanın. Başarılar.
Bir daha aklınıza gelen yeni bir iş fikrinin kaybolmasına izin vermeyin. Yukarıdaki aşamaları uygulayın ve belki de yeni bir başarı hikayesi sizin olacaktır.
samimi, sıcak ve tecrübe dolu…
Başarılar dilerim