Girişimcilik

Kendi İşinizi Kurarken Aşılması Gereken 5 Faktör!

Girişimci kişiliğe sahip kişi en önemsiz fırsatları bile yeri geldiğinde başarı öyküsüne çeviren kişidir. Geçmişte değil gelecekte yaşarlar. Başarıyı hayal etmek en büyük motivasyonudur.  Son zamanlarda bir çok kişi kendi işini kurmak için can atıyor… Başarılı olmak için zamanını ve birikimlerini harcıyor. Ama ne olursunuz aşağıdaki 5 faktörü dikkate alın ve nasıl aşacağınızı önceden düşünün. 

1. Yeni bir iş bulamıyorum; kendi işimi kurayım!

Daha önceki çalışma hayatlarında profesyonel olarak başarılı olan kişiler bir şekilde  işlerini kaybedebiliyor. Günümüz ekonomik ortamında da yeni bir iş bulmak kolay değil. Bir süre sonra bu kişiler  “çaresizlikten” kendi işlerini kurmak istiyorlar. Ancak başarı şansını arttırmak için cesaretli olmak, öngörü (vizyon) yeteneğini geliştirmek, değişime açık olmak gerekiyor. Çünkü girişimciliğin olmazsa olmazı cesaret, öngörü ve değişime açık olmak! Eğer bunu sadece çaresizlikten yapıyorsanız sonuç almanız çok zor.

2. İşimi sevmiyorum; kendi işimi kurayım!

Bir çok çalışan işlerini sevmiyor hatta nefret ediyorlar… diğer taraftan bir çok kişi de işsiz. İşi olanlar da iş yerlerinde iki belki de üç kişinin işini yapıyor olmaktan şikayet ediyorlar.  Bu kişiler kendilerini son derece mutsuz hissediyorlar. Ah bir kendi işleri olsa her şey çok güzel olacak… Ancak bilmeliler ki kendi işlerinde beş belki de on kişinin işini yapıyor olacaklar. Özellikle kurumsal firmalarda çalışan bir kişiyseniz yaptığınız işle ilgili bir çok destek hizmetinin size sunulduğunun farkında olun. Kendi işinizde hem bilgisayar alt yapısından hem eleman alımından hem de yeni müşteri kazanmaktan sorumlu olacağınızı unutmayın. 

3. Kısa yoldan para kazanırım; kendi işimi kurayım!

Böyle bir düşünceyle girilen işler tuzaklarla doludur. Çünkü kurduğunuz işin niteliğine göre değişse de genellikle girdiğiniz sektörde sizin kadar arzulu birçok girişimci olabilir. Para kazanmak sabır ve istikrar gerektirir. Bunun için de fizibilitenizi çok iyi yapmış olmanızda fayda var. Çevremde gördüğüm bir çok iş yeri (perakende mağazlar, cafe gibi) dekorasyon vb alt yapıya pek çok para harcıyor ancak işletme sermayesi ihtiyacını tam olarak öngöremiyor. İşyeri açıldıktan 6 ay sonra  da kira, eleman giderleri gibi masrafları karşılayamadıkları için maalesef kapanmak zorunda kalıyor.

4. Genlerimde var… kendi işimi kurayım!

Bazı girişimcilerin doğuştan gelen yetenekleriyle başarılı oldukları doğrudur ancak bu iyi bir girişimci için gerekli olmadığı gibi anne veya babası başarılı bir girişimci olanların da yine girişimci olmaları gerekmez. Ailenin kurmuş olduğu bir işin sorumluluğunu üstlenmeyi zorunlu görmemek gerekir. Önünüzdeki fırsat ve riskleri bir iş insanı olarak objektif olarak değerlendiriyor olmanız gerekir.

5. Artık kimse kovamaz; kendi işimi kurayım!

Profesyonel iş hayatında bir çok kişi işini kaybetme korkusuyla yaşıyor. Kendi işini kurmak bütün bu korkuları ve stresi bitirecek diye düşünülüyor. İlk görünüşte doğrudur da… Yaygın deyimle “kendi işinizin patronusunuzdur” artık… Oysa en büyük patron müşterilerinizdir. Müşterilerinizi memnun edemiyorsanız Müşterileriniz sizi kovabilir.

Girişimciliğin her aşamasında bu kuralları hatırlayın. İşinizi kurma sebepleri içinde bunlardan biri veya bir kaçı varsa tekrar düşünün ve üstesinden gelmek için işinizde FARK YARATMAYA, MÜŞTERİLERİNİZE DEĞER KATMAYA daha fazla çaba gösterin. Başarı sizin ellerinizde…

Join The Discussion